https://image.ibb.co/ixSbDa/raja.jpg

MARANG 12 SEPT, Bertempat di dewan Utama IKBN Wakaf tapai telah diadakan satu program motivasi kepada pelajar PT3 dan SPM. Program ini adalah anjuran Unit Kaunseling SMKADG dan dikendalikan oleh YM DR. Raja Shamri bin Raja Hussin merupakan seorang penceramah motivasi yang terkenal di Malaysia. Raja Shamri mendapat pendidkan awal di SK Kampung Raja Pasir Puteh dan SMK Gaal Pasir Puteh Kelantan.

      YM Dr Raja Shamri bin Raja Husin dilahirkan pada 25 Mac 1975 di Kampung Wakaf Bunut,Pasir Puteh Kelantan. Beliau mendapat pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Kampung Raja Pasir Puteh sebelum melanjutkan pelajaran ke Sekolah Menengah Sains Machang (SMSM) di peringkat menengah. Setahun sahaja di SMSM, beliau terpaksa belajar ke sekolah harian biasa kerana mengalami kesukaran untuk bergerak disebabkan kecacatan kaki yang dialaminya semenjak dilahirkan lagi. Berkat ketekunan dan semangat yang tinggi beliau kemudiannya ditawarkan ke Maktab Rendah Sains MARA Kota Bharu setelah mendapat kejayaan yang cemerlang didalam peperiksaan SRP di Sekolah Menengah Gaal Pasir Puteh.

      Setelah menamatkan pelajaran di MRSM beliau ditawarkan pula ke Kolej Yayasan Pelajaran MARA dan kemudiannya ke Northern Arizona University USA di bawah program anjuran MARA mengikuti kursus di bidang Pentadbiran Perniagaan. Sekembalinya beliau dari luar negara, beliau telah berkhidmat bersama beberapa syarikat swasta di Kuala Lumpur. Disebabkan rasa tandus dan cinta kepada ilmu pengetahuan yang semakin bergelojak, beliau kemudiannya mengambil keputusan untuk melanjutkan pelajaran ke Universiti Teknologi MARA mengikuti kursus di Bidang Pengangkutan pula. Beliau berpengalaman sebagai motivator selama enam belas tahun.

      Melalui Program Motivasi ini, Dr Raja Shamri berkongsi pengalaman hidupnya sebagai pelajar cacat yang miskin dan berjalan menggunakan kaki kayu. Beliau mengingatkan pelajar supaya memberi tumpuan semasa belajar untuk mudah memahami pelajaran yang disampaikan oleh guru.Beliau juga menasihati pelajar supaya datang awal ke sekolah dan membantu mengangkat barang yang dibawa oleh guru. Pelajar SMKADG juga menasihati pelajar supaya menjauhi daripada menjauhi daripada hubungan cinta yang boleh merosakkan masa depan mereka.  

      Dr Raja Shamri juga menjadikan kisah kemiskinan keluarga yang menjadikan beliau seorang yang benar-benar tabah dan sentiasa mahu mengubah nasib diri, keluarga dan masyarakat sebagai ikibar untuk menjadi pelajar cemerlang. Kecatatan juga bukanlah penghalang untuk pelajar mencipta kejayaan demi kejayaan di dalam hidup. Antara pesanan Dr Raja Shamri kepada pelajar-pelajar SMKADG ialah, pelajar hendaklah sentiasa merendahkan diri dan berfikiran positif, jaga solat subuh,bentuk personaliti diri yang hebat,kurang makan ,ramai kawan,berdikari dan tidak pernah putus asa serta sentiasa berdoa kepada Allah. Semoga program ini memberi banyak manafaat kepada pelajar-pelajar SMKADG

JADUAL KELAS

jadual

GALLERY

 

Twitter Pendidikan

KemPendidikan
KemPendidikan Pencemaran Sisa Bahan Kimia, Sekolah terus tutup hingga cuti pic.twi...
KemPendidikan
KemPendidikan Pelancaran Fakulti Farmasi, Universiti Malaya @unimalaya pic.twi...
KemPendidikan
KemPendidikan Permohonan kemasukan Program Diploma Politeknik ( @twt_poli ) Sesi Jun kini dibuka. pic.twi...
maszlee
maszlee Merafak sembah takziah kepada seluruh Kerabat DiRaja Johor atas kemangkatan Bonda DYMM Sultan Johor. pic.twi...
KemPendidikan
KemPendidikan Menteri Pendidikan, YB Dr Maszlee Malik hari ini mengadakan lawatan bagi melihat status terkini murid-murid dan guru-guru yang menerima rawatan di Hospital Sultanah Aminah, Johor Bharu akibat pencemaran sisa bahan kimia di Sungai Kim Kim, Pasir Gudang. pic.twi...

Pautan

Pengetua

Social Media

 

 

Carian

Go to Top
Template by JoomlaShine