modul-hadis-40-imam-nawawi-kpm

Modul Penghayatan Hadis 40 Imam Nawawi bakal dijadikan panduan di semua peringkat sekolah bagi memupuk kefahaman agama khususnya dalam kalangan pelajar Islam.

Pembangunan modul itu oleh Kementerian Pendidikan (KPM) membolehkan guru dan pelajar mendapat penghayatan nilai pesanan dan perkara baik dalam hadis yang dibaca dan dihayati.

Menurut Timbalan Pengarah Kanan Bahagian Pendidikan Islam KPM, Omar Salleh, pelaksanaan modul itu dilihat mampu melahirkan generasi pelajar cerdik.
Tujuan Pelaksanaan Modul Penghayatan Hadis 40 Imam Nawawi KPM
Modul dirangka dan dibina KPM serta melibatkan pelbagai pihak yang mempunyai kepakaran dalam bidang masing-masing terutamanya dalam bidang hadis, telah mengambil kira pendekatan meliputi semua peringkat sekolah termasuk sekolah dalam aliran perdana seperti sekolah rendah atau sekolah menengah harian biasa.

 DOWNLOAD

unnamed

 

DOWNLOAD PROGRAM PENGHAYATAN HADIS 40 SMKADG

 download

 

Omar berkata KPM berharap melalui modul itu, ia dapat menerapkan asas kefahaman agama dan keindahan akhlak Islam yang berupaya mengangkat martabat insan (karamah insaniah) dalam usaha untuk melahirkan anak baik lagi cerdik menerusi aktiviti pembelajaran di dalam dan di luar bilik darjah dengan berpandukan kandungan Hadis 40 Imam Nawawi.

Beliau berkata melalui penghayatan hadis 40, murid dapat memahami asas Islam, iman dan ihsan untuk dihayati dan diterjemahkan dalam kehidupan seharian selain mempamerkan keindahan muamalat Islam dalam kehidupan bermasyarakat dengan meraikan kepelbagaian agama dan bangsa, di samping membudayakan nilai murni dalam kehidupan dengan melaksanakan tuntutan ajaran Islam yang melarang umatnya melakukan kerosakan di muka bumi.


Tarikh / Cara Pelaksanaan Modul Modul Penghayatan Hadis 40 Imam Nawawi KPM
Modul tersebut akan mula dilaksanakan di Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) dan Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK), sebelum diedarkan ke sekolah-sekolah di bawah KPM tahun 2024.
Menteri Pendidikan Fadhlina Sidek berkata modul itu membolehkan guru dan pelajar mendapat penghayatan khususnya untuk memastikan nilai pesanan dan perkara baik dalam hadis dibaca dan dihayati.

Modul tersebut dibangunkan selari dengan saranan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mahu kerajaan mengambil inisiatif melalui KPM dan Jabatan Kemajuan Islam (Jakim) untuk menerbitkan semula himpunan hadis 40 Imam Nawawi bagi diedarkan di seluruh sekolah.

Selain itu, modul Penghayatan Hadis 40 Imam Nawawi dapat membantu guru melaksanakan aktiviti pengukuhan dalam dan luar bilik darjah dan tidak terhad kepada sekadar membaca hadis sahaja.


Harapan Menteri Pendidikan
Memetik kata-kata YB Fadhlina Sidek di media sosial beliau:

Saya ingin memetik salah satu hadis di dalam Buku Hadis 40 Imam Nawawi, iaitu hadis yang ke 13:
لاَ يُؤْمِنُ أَحَدُكُمْ حَتَّى يُحِبَّ لأَخِيْهِ مَا يُحِبُّ لِنَفْسِهِ
Maksudnya: “Tidak beriman salah seorang di antara kamu hingga dia mencintai untuk saudaranya apa yang dia cintai untuk dirinya sendiri”
Hadis ini menekankan peri penting untuk setiap dari kita mengasihani dan mencintai saudara kita. Bila kita mengasihi orang lain, kita akan berbuat kebaikan dan tidak akan menyakiti mereka.
Keperluan yang sangat besar untuk Modul Penghayatan Hadis 40 Imam Nawawi yang diluncurkan hari ini dibaca, dihayati dan diamalkan di sekolah-sekolah.
Kita mahu, Hadis 40 ini menjadi pengaruh kepada anak-anak, supaya mereka pegang sepanjang hidup sejak dari bangku sekolah lagi.
Sebab, kandungan hadis-hadis ini semuanya berpesan kepada kebaikan. Anak-anak yang berterusan dididik untuk menghayati hadis-hadis ini akan membentuk karakter dan akhlak mereka menjadi anak soleh/solehah yang didamba sepanjang zaman.
Anak-anak sekalian, dalam hidup ini, akhirnya nanti yang kita bawa ke akhirat hanyalah amalan-amalan kebaikan. Oleh itu, buatlah kebaikan sebanyak mungkin dan tinggalkan perkara buruk, keji dan mungkar.
Doa saya untuk semua anak-anak, semoga mendapat kebaikan di dunia dan akhirat serta diselamatkan dari seksaan api neraka.

 

 

 

 DOWNLOAD

unnamed

 

DOWNLOAD PROGRAM PENGHAYATAN HADIS 40 SMKADG

 download

JADUAL KELAS

jadual

v.22.8.1

GALLERY

2023

  

2021

2018

VIDCO

Pautan

 

Pautan Agensi

Pautan JPN

Pengetua

92cd5478-42b1-4da8-b65f-93c8928b25d5

USTAZ NAZRI BIN NGAH

Social Media

 

google

 

BULETIN DGES

photo-2022-12-11-23-06-43

MAYA

Carian

Go to Top
JSN Epic 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework